Földrajzi helyzete, története, paraméterei


A tolmácsi üzem története

Létrejöttét a Börzsöny közelségének köszönhette munkahelyet teremtve a helybelieknek és a környéken lakóknak. A XX. század elején felépült gyár az akkori igényeknek megfelelően 1951-től, faszén brikett, gyártással és ennek melléktermékeinek (falé, faecet, rajzszén) előállításával foglalkozott. A desztillációs részen metil-alkohol, etil-alkoholt gyártással foglalkoztak a környéken termelt cukorrépa valamint krumpli felhasználásával. Innen maradt a gyár öregek által ma is használt régi neve: Szeszgyár.

A szocialista iparfejlesztés kapcsán az 60-as években a gyárat jelentős mértékben fejlesztették tartályparkokat hoztak létre 70-s években a fejlesztés folytatódott és a desztillációs részen az észter gyártás is beindult. Ekkor 200 milliós forgalma volt az üzemnek évente, 192 fizikai dolgozóval és adminisztrátorokkal. 1977. július 1-től a legnagyobb faszén felhasználó, Salgótarján átállt az olcsóbb orosz alapanyagra,. Ettől a gyár hanyatlani kezdett, jelentős mértékben átalakult a termék paletta. Gyártottak izo-butilacetátot, normál-butilacetát, ezek jelenleg is a termék kínálatunk része. Az itt gyártott nátrium-acetátot mosószerekben alkalmazták és még exportra is szállították. Volt ecetsav előállítás és desztillálás NDK-ból származó alapanyagból is melyből még étkezési minőséget is előállítottak. Fa bútorlapok ragasztóanyaga kf gyanta volt, amely szintén itt készült. Előállítottak itt még talkumot, csávázószert (kukorica, búza, napraforgó termékekhez), folyékony műtrágyát, rumétert és motormosó folyadékot is.

Nógrádi Erdőkémia Kft. története

1995-ben Erdőkémia Rt. tolmácsi telepe privatizáció során ismét magántulajdonba került. Az Erdőkémia Rt. jogutódjaként megalakult a 100%-an magyar tulajdonú cég a Nógrádi Erdőkémia Kft. Ekkor profil tisztítást végeztek az új tulajdonosok és a piac igényeihez igazodva az oldószer gyártással és regenerálással, valamint autókemikáliák gyártásával újult meg a termelés. A tartályparkok tovább bővültek. A mai termelés a 10 szeresére, a termelési érték közel 10 szeresére növekedett. Megépültek a mai kor igényeinek megfelelő kármentők és biztonsági rendszerek 90-es évek végétől napjainkig. Új profillal bővült a kft. palettája 2000-től is. Elindult a flexo nyomdafestékek gyártása. A környezetvédelmi szempontok erősödésével ill. a jogszabályok ilyen irányú változásával az oldószer regenerálás jelentősége megnövekedett. A gyár desztilláló kapacitásának jelentős részét regenerálás köti le. Ezzel a környezetvédelemmel kapcsolatos szerepe elvitathatatlan. A cég Magyarország jelentős vegyipari termelő egysége közel 100 fő dolgozóval.
A cég hígító termékkörben piacvezető. Fő partnereink a hazai vegyipari és ipari cégek, de jelen vagyunk a nagyáruház láncoknál (autókemikáliák, hígítók).
Az árbevétel értéke 2006-ban várhatóan eléri a 2 Milliárd Ft-ot.

Desztilláció

A Nógrádi Erdőkémia Kft. desztillációs részlegében a gyógyszeripar, nyomdaipar és más iparágak oldószereit és hígítóit regenerálja. Ennek a környezetvédelmi szerepe jelentős, hiszen az oldószerből nagyon nagy rész újra hasznosítható. A veszélyes hulladék pedig töredék része lesz az eredeti mennyiségnek. A veszélyes hulladékok elhelyezése, kezelése pedig világméretű probléma és igen költséges tevékenység. Nem hanyagolható el ebben az esetben az a pozitív hatás sem a regeneráláskor, hogy a tiszta oldószerek előállításakor is keletkeznek melléktermékek, veszélyes anyagok. Ugyanazon anyag többszöri használatával ez a környezetkárosító hatás is csökken.

Kiszerelés

A megtermelt oldószereket, hígítókat, flexo nyomdafestékeket, nyomdaipari hígítókat, autókémiai anyagokat a Nógrádi Erdőkémia Kft. szinte minden esetben kiszerelten is forgalmazza. Ezeket a termékeket legnagyobb részt nagykereskedelmi cégeken keresztül forgalmazza, de kiskereskedelmi cégekkel is tart kapcsolatot, illetve saját telepén is folytat értékesítést.
A nyomdaipar számára gyártott flexó és mélynyomó festékek kitűnően használhatók flexibilis csomagolóanyagok, címkék, valamint hagyományos nyomdaipari termékek előállítására. Termékeink mind vizes, mind oldószerbázisú kivitelben kaphatók, melyek felhasználását saját gyártású segédanyagaink teszik könnyebbé és egyszerűbbé.

A felhasználhatósági szempontokat figyelembe véve hő, fény, karc és dörzsálló, valamint hegeszthető és laminálható végtermékek előállítására alkalmasak festékcsaládjaink, melyek az élelmiszeripari csomagolóanyagok gyártását is lehetővé teszik. Komoly eredményeket értünk el a különleges felhasználásra alkalmas, speciális fehér festékeink fejlesztésében. Bizton állíthatjuk, hogy ezen a téren világ színvonalú termékeket ajánlhatunk figyelmükbe, annál valamivel kedvezőbb áron!
Fehér festékeink normál és matt kivitelben is készülnek. Mind a flexonyomás, mind a mélynyomás tekintetében előoldali és tükörnyomtatás valamint laminálás előtti nyomtatás, egyaránt elvégezhető termékeinkkel.